Română Magyar

Hírek

Nehéz helyzetben az európai kisebbségi sajtó
2009.05.21.

A múlt hét második felében Barcelonában tartotta éves közgyűlését az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Egyesülete (MIDAS), amelynek a romániai magyar napilapok közül a Szabadság és a nagyváradi Bihari Napló is tagja. A közgyűléssel párhuzamosan zajlott a MIDAS rendezésében az a nemzetközi konferencia, amely a Többnyelvűség és a sajtó az Európai Unióban címet viselte.

A rendezvénysorozatot Toni Ebner MIDAS-elnök és Joan Manuel Tresseras, a Katalán Autonóm Kormány kultuszminisztere nyitotta meg, akik az európai kisebbségi sajtó jelenlegi helyzetére, kihívásaira hegyezték ki beszédüket, mintegy leszögezve: a 4 milliós olvasótáborral rendelkező kisebbségi napilapoknak könnyebb úgy túllépni a súlyos problémákon, ha közösen lépnek fel érdekeikért, megmaradásukért. A továbbiakban Pere Font i Grasa, a Katalán Regionális Sajtó Egyesületének tanácsadója, egyben az Autonóm Barcelonai Egyetem professzora leszögezte: a kisebbségi sajtó fő nyeresége elsősorban szociális, és nem pénzügyi jellegű, másfelől a kisebbségi sajtó nem közintézmény ugyan, de nem is magánintézmény, hiszen egy közösség identitásának, nyelvének megmaradásért fáradozik. Éppen ezért a kisebbségi sajtó állami vagy EU-s alapokból való támogatása nem a piaci versenyhelyzetbe való beavatkozás, hiszen a kisebbségek kultúrájának fennmaradását szolgálja, ami éppen az Európai Unió egyik célkitűzése.

A konferencia második napja a kisebbségi – de egyben a világsajtó – aktuális kihívásait vette nagyító alá: a meghívott előadók és a tagszerkesztőségek képviselői a gazdasági világválság hatását a sajtóra, illetve a digitális, elektronikus sajtó kihívásait és lehetőségeit vitatták meg. Mint kiderült, az európai kisebbségi sajtó komoly veszélyben van a válsághelyzet miatt, sőt, a MIDAS egyik tagja, a korábban is anyagi nehézségekkel küzdő észak-írországi Lá anyagi nehézségei miatt meg is szűnt. Ugyancsak megszűnés fenyegeti a vilniusi Kurier Wilenski lengyel nyelvű napilapot, amelyet Toni Ebner, a barcelonai közgyűlésen immár harmadik alkalommal újraválasztott MIDAS-elnök biztosított arról, hogy az általa vezetett szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy a lap EU-s vagy állami támogatáshoz jusson, és ezáltal fennmaradhasson. Mi több, a soron következő MIDAS-közgyűlés többek javaslatára éppen Vilniuszban (Európa kulturális fővárosa 2009-ben) lenne, ami komoly eszmei támogatást jelenthet az anyagi gondokkal küszködő napilapnak.

A közgyűlés során egyébként a vezetőtanács – így a pozsonyi Új Szót képviselő Slezák Edit – is újabb mandátumot nyert, e cikk szerzőjét pedig beválasztották a MIDAS háromtagú döntőbíróságába, amelynek a szervezet nyolcéves fennállása óta először van magyar tagja.

A rendezvénysorozat fénypontját a MIDAS-, illetve Habsburg Ottó újságíródíjak átadása jelentette – a Katalán Parlamentben –, amelyekkel a szervezet a kisebbségi kérdésekben írt cikkeikért a kisebbségi, illetve többségi sajtóban jelentőset alkotó újságírókat jutalmazza. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a parlament elnöke, Ernest Benach, a Habsburg Ottó díjat pedig Ausztria főhercegnője, Monika von Habsburg adta át – a két díjazott pedig: Salvador Cardús i Ros (katalán), illetve Marcin Wojciechowski (lengyel).

Balázs Bence

Tagjaink

H-Press Kft. – Háromszék
http://www.3szek.ro

Hargita Népe Kft. – Hargita Népe
http://www.hhrf.org/hargitanepe

Impress Kft. – Népújság
http://www.e-nepujsag.ro

Inform Media Kft. – Bihari Napló
http://digital.biharinaplo.ro

Inform Media Kft. – Szatmári Friss Újság
http://digital.frissujsag.ro

Occident Media Kft. – Nyugati Jelen
http://www.nyugatijelen.com

Szabadság Kft. – Szabadság
http://www.szabadsag.ro

Elérhetőségeink

Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete

Levélcím: 400009 Cluj Napoca, str. Napoca, nr. 16., jud. Cluj, România (Editura Szabadság)

Tel.: +40-264/596408, +40-264/596621

Fax: +40-264/596408, +40-264/597206

Web: http://www.lapkiadok.ro

E-mail: lapkiadok@gmail.com

Weblap.ro - Professzionális weblapkészítés HHRF - Magyar Emberi Jogok Alapítvány Romániai Magyar Linktár - erdélyi, romániai honlapok Transindex - Erdélyi netkatalógus