Română Magyar

Hírek

O'Reilly: Az írott sajtó nem tűnik el
2009.05.27.

Élesen bírálta az Újságok Világszövetsége (AMJ) nevű szervezet azokat, akik a papír alapú sajtó eltűnését vetítik előre, bár azt elismerte, hogy a válság mély, különösen Európában és az Egyesült Államokban.

„A papír alapú sajtó hatalma” címmel a spanyolországi Barcelonában rendezett konferencián Gavin O’Reilly, a szervezet ír elnöke azzal érvelt, hogy a sajtó folytatja gyarapodását és a fizetős napilapok eladása 2008-ban 1,3 százalékkal emelkedett, elérve a napi 539 millió példányt a világban. Ez négy év alatt 8,8 százalékos növekedés.

Az öt kontinens 18 ezer lapját tömörítő AMJ statisztikája ugyanakkor kimutatta azt is, hogy ez a fejlődés Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában, nevezetesen Indiában és Kínában történt, míg Európában és az Egyesült Államokban folytatódott az eladások csökkenése.

Gavin O’Reilly elismerte, hogy az idei év nehéz a lapok számára, s a válság hatására jelentősen csökkennek a reklámok – Tavaly ez a visszaesés öt százalékos volt, s idén valószínűleg még több lesz.

Ebben a helyzetben patinás lapok tűntek el a közelmúltban és újságírók ezreit bocsátották el az Egyesült Államokban. Spanyolországban 2500 újságírótól váltak meg és a reklámbevételek 2009 elejétől 30 százalékkal csökkentek.

A szervezet elnöke szerint a papír alapú sajtó továbbra is a reklámok „erőteljes hordozója”: a reklámpiac 37 százaléka még mindig ide tartozik, míg az internetre csak 10 százalék jut. S hozzátette: mihelyt a válságnak vége, a szektor – amelynek éves üzleti forgalma világszerte 182 milliárd euró – gyorsan magára talál majd.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az írott sajtónak szembe kell néznie azzal a hihetetlen gyors változással, amit az információnak a világhálón és a mobiltelefonokon történő megjelenése jelent. Gavin O’Reilly szerint a sajtó képes lesz alkalmazkodni az új helyzethez, egyben bírálta azokat, akik szerint csak az on-line médiában van jövő, és a papír alapú sajtó halálra ítéltetett.

Tagjaink

H-Press Kft. – Háromszék
http://www.3szek.ro

Hargita Népe Kft. – Hargita Népe
http://www.hhrf.org/hargitanepe

Impress Kft. – Népújság
http://www.e-nepujsag.ro

Inform Media Kft. – Bihari Napló
http://digital.biharinaplo.ro

Inform Media Kft. – Szatmári Friss Újság
http://digital.frissujsag.ro

Occident Media Kft. – Nyugati Jelen
http://www.nyugatijelen.com

Szabadság Kft. – Szabadság
http://www.szabadsag.ro

Elérhetőségeink

Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete

Levélcím: 400009 Cluj Napoca, str. Napoca, nr. 16., jud. Cluj, România (Editura Szabadság)

Tel.: +40-264/596408, +40-264/596621

Fax: +40-264/596408, +40-264/597206

Web: http://www.lapkiadok.ro

E-mail: lapkiadok@gmail.com

Weblap.ro - Professzionális weblapkészítés HHRF - Magyar Emberi Jogok Alapítvány Romániai Magyar Linktár - erdélyi, romániai honlapok Transindex - Erdélyi netkatalógus