Română Magyar

Hírek

Nyílt levél
2010.08.25.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes úrnak

Kelemen Hunor miniszter úrnak

Tisztelt uram!

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a román kormány azon igyekezetében, hogy mindenből pénzt sajtoljon ki, olyan elhamarkodott döntéseket hoz, amelyekkel – többek között – az írott sajtó helyzetét nehezíti meg, sőt lehetetleníti el.

A román nyelvű sajtótermékekhez hasonlóan a magyar írott sajtó az utóbbi időben a reklámpiac – mint az egyik fő bevételi forrás – drasztikus csökkenésével, továbbá az eladások számának visszaesésével küzd. Mindezek hatása a kisebbségi sajtót a többséginél hangsúlyosabban érinti. Ilyen körülmények között az adóügyi törvénykönyv módosításainak a szerzői jogdíjakra vonatkozó hatása is igen negatív következményekkel jár, ráadásul nem csak anyagi szemszögből. Azon túl ugyanis, hogy további kiadásokat jelentenek nemcsak a szerzői díjasoknak, hanem a velük szerződésben lévő, amúgy is nehéz megélhetésükért küzdő kiadóknak, szerkesztőségeknek is, fennáll az a veszély, hogy számos értékes külső munkatárs – író, költő, közéleti személyiség – inkább felhagy írásaik közlésével, mintsem vállalja azt a káoszt, ami az új szabály által előírt nyilatkozatok letételével, a további járulékok befizetésével jár.

A szerzői jogdíjak megadóztatása kapcsán az Alkotók Egyesületei Országos Szövetségének (ANUC) képviselőivel találkozva Emil Boc kormányfő bejelentette, hogy újraelemezteti a szerzői jogdíjakra vonatkozó jogszabály előírásait, és hogy a kormány évi egymillió eurót különít el a kulturális folyóiratok támogatására. Ezzel a kormány elismerte: az államnak támogatnia kell a kultúrát.

A magyar kisebbség esetében a kultúrának szerves részeit képezik a magyar nyelvű napilapok is, amelyek nem egyszerűen piaci termékek, hanem identitásunk megőrzésének eszközei is.

Ezért arra kérjük Önöket, hogy szorgalmazzák és támogassák a szerzői díjakra vonatkozó jogszabály újraelemzését és megváltoztatását. Úgy véljük, hogy az adóztatás ilyen formájának azokat kellene érintenie, akiket munkaadójuk az adók és járulékok fizetésének kijátszása végett alkalmazott szerzői díjasként – és nem azokat kellene sújtani vele, akik ténylegesen szellemi, alkotói munkát végeznek.

Ugyanakkor arra kérjük az RMDSZ politikusait, nyíltan határolódjanak el Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter azon kijelentésétől, amelyben megkérdőjelezi az újságírók szerzői jogdíjas bérezésének helyességét, azt sugallva, hogy ez adócsalási forma. Az újságíró egyértelműen alkotói munkát végez, ennek megkérdőjelezése és az adócsalással való kapcsolatba hozása az újságírói szakma és az újságírók hiteltelenítésére, bemocskolására tett kísérlet.

A Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók

Egyesületének nevében,

Balázs Bence Isán István Csongor

elnök alelnök

Kolozsvár, 2010. augusztus 25.

Tagjaink

H-Press Kft. – Háromszék
http://www.3szek.ro

Hargita Népe Kft. – Hargita Népe
http://www.hhrf.org/hargitanepe

Impress Kft. – Népújság
http://www.e-nepujsag.ro

Inform Media Kft. – Bihari Napló
http://digital.biharinaplo.ro

Inform Media Kft. – Szatmári Friss Újság
http://digital.frissujsag.ro

Occident Media Kft. – Nyugati Jelen
http://www.nyugatijelen.com

Szabadság Kft. – Szabadság
http://www.szabadsag.ro

Elérhetőségeink

Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete

Levélcím: 400009 Cluj Napoca, str. Napoca, nr. 16., jud. Cluj, România (Editura Szabadság)

Tel.: +40-264/596408, +40-264/596621

Fax: +40-264/596408, +40-264/597206

Web: http://www.lapkiadok.ro

E-mail: lapkiadok@gmail.com

Weblap.ro - Professzionális weblapkészítés HHRF - Magyar Emberi Jogok Alapítvány Romániai Magyar Linktár - erdélyi, romániai honlapok Transindex - Erdélyi netkatalógus