Română Magyar

Hírek

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Beadvánnyal fordultunk két minisztériumhoz
2018.03.22.

A kolozsvári székhelyű, 2004-ben megalapított Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete – amelynek tagjai a Bihari Napló (Nagyvárad), Hargita Népe (Csíkszereda), Háromszék (Sepsiszentgyörgy), Népújság (Marosvásárhely), Nyugati Jelen (Arad), Szabadság (Kolozsvár), Szatmári Friss Újság (Szatmárnémeti) napilapok kiadói – beadvánnyal fordult a Munkaügyi Minisztériumhoz és a Pénzügyminisztériumhoz, az illetékesek segítségét és támogatását kérve a 2017/79-es és 2018/3-as számú sürgősségi kormányrendelet, valamint a 2017/4-es számú kormányrendelet bizonyos előírásainak újragondolása érdekében. A fentebb említett rendeletekkel a kormány gyakorlatilag arra kötelezte a cégeket, hogy részmunkaidős alkalmazottjaik után fizessék ki azok teljes munkaidőre, minimálbérre számított szociális és egészségügyi járulékait.

Kérésünk indoklásaként elsősorban arra hívjuk fel a figyelmet, hogy napilapjaink terjesztésére – az újságnak az előfizetőhöz való eljuttatására – kiadóink vagy saját terjesztőhálózatot működtetnek, vagy pedig lapterjesztő magánvállalatokkal dolgoznak össze, mindkét esetben a foglalkoztatottak száma néhány tucat, de akár 150 személy is lehet. Részmunkaidős alkalmazottakról van szó, akiket napi 1–4 órában foglalkoztatunk, aminek a magyarázata, hogy az újságolvasó reggel, minél korábban szeretné kézhez kapni a lapot. Másképp fogalmazva, ha egy lapkihordó 8 órás munkaidővel dolgozna, elkerülhetetlenül az újságok egy része túl későn kerülne a postaládákba, ami elégedetlenséget okozna előfizetőink körében, ez pedig a megrendelések számának csökkenését, közvetve anyagi veszteségeket jelentene számunkra. Kénytelenek vagyunk tehát erre a tevékenységre részmunkaidős alkalmazottakat foglalkoztatni. Ez még inkább igaz vidéken, ahol egy-egy faluban például 20-40 újság házhoz szállításáról van szó. Nem küldhetjük a lapterjesztőt a szomszéd 5-6 faluba is, hogy kijöjjön a napi 8 órás munkaideje, hiszen ez legalább 20-30 plusz kilométer megtételét jelentené számára – másfelől gazdaságilag kivitelezhetetlen, hogy gépjárművet biztosítsunk számukra.

Másfelől, tudatában vagyunk annak, hogy a 2017/79-es és 2018/3-as számú sürgősségi kormányrendelet, valamint a 2017/4-es számú kormányrendelet célja a feketemunka, illetve a „szürkemunka” felszámolása, mely célokkal teljesen egyetértünk, és amelyeket mi is szorgalmazunk kiadványainkban. De, amint azt a fentiek mutatják, az olyan intézkedések, amelyek kötelezik a munkavállalót, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottjai után kifizesse a tényleges és a teljes munkaidőre számolt járulékok közötti különbözetet, súlyos anyagi gondokhoz vezet. Egyetlen ilyen profilú entitás sem lesz képes fenntartani lapterjesztő hálózatát, így amennyiben e rendelkezések érvényben maradnak, a nyomtatott sajtótermékek előfizetőkhöz való kézbesítésével foglalkozó cégek csődbe fognak menni, ami a romániai magyar nyelvű írott sajtó eltűnéséhez vezethet, hiszen példányszámunk több mint 80%-át terjesztjük előfizetéses alapon.

Mindezek okán kérjük a 2017/79-es és 2018/3-as számú sürgősségi kormányrendelet, valamint a 2017/4-es számú kormányrendelet tartalmának újragondolását oly módon, hogy megfelelő megoldást nyújtson mindazon tevékenységekre, amelyek esetében részben vagy teljes egészében szükséges a részmunkaidőben foglalkoztatott személyek alkalmazása.

Balázs Bence,

az egyesület elnöke

Kolozsvár, 2018. március 22.

Tagjaink

H-Press Kft. – Háromszék
http://www.3szek.ro

Hargita Népe Kft. – Hargita Népe
http://www.hhrf.org/hargitanepe

Impress Kft. – Népújság
http://www.e-nepujsag.ro

Inform Media Kft. – Bihari Napló
http://digital.biharinaplo.ro

Inform Media Kft. – Szatmári Friss Újság
http://digital.frissujsag.ro

Occident Media Kft. – Nyugati Jelen
http://www.nyugatijelen.com

Szabadság Kft. – Szabadság
http://www.szabadsag.ro

Elérhetőségeink

Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete

Levélcím: 400009 Cluj Napoca, str. Napoca, nr. 16., jud. Cluj, România (Editura Szabadság)

Tel.: +40-264/596408, +40-264/596621

Fax: +40-264/596408, +40-264/597206

Web: http://www.lapkiadok.ro

E-mail: lapkiadok@gmail.com

Weblap.ro - Professzionális weblapkészítés HHRF - Magyar Emberi Jogok Alapítvány Romániai Magyar Linktár - erdélyi, romániai honlapok Transindex - Erdélyi netkatalógus