Română Magyar

Hírek

Sajtóközlemény
2018.06.20.

A Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete sajnálattal vette tudomásul, hogy a Munkaügyi Minisztériumnak nem áll szándékában megoldani a részmunkaidős munkavállalókat, illetve munkaadójukat sújtó hátrányos megkülönböztetést, amely ügyében márciusban fordultunk beadvánnyal Lia-Olguţa Vasilescu miniszterasszonyhoz.

Miután a törvényes 30 napon belül nem kaptunk választ petíciónkra, Kulcsár-Terza József-György RMDSZ-es képviselő május elején írásos kérdést intézett ügyünkben a munkaügyi miniszterasszonyhoz. Erre adott válaszában Lia-Olguţa Vasilescu kifejti, hogy a Pénzügyi Törvénykönyvet érintő 2015/227-es számú törvény 2 cikkelyének második bekezdése szerint a társadalombiztosítási járulékokat a Pénzügyminisztérium kezeli, és ugyanazon törvény 5. cikkelyének 5. bekezdése szerint a kormány alárendeltségébe tartozó más közintézmény nem dolgozhat ki olyan szabályokat, amelyek a törvénykönyv előírásait érintik. „Tekintettel a Pénzügyminisztérium szerepére, hatáskörére és illetékességére a kötelező társadalombiztosítási járulékok kezelése kapcsán, azt gondoljuk célszerűnek, hogy a ‹‹részmunkaidős alkalmazottak után fizetett társadalmi és egészségügyi járulékoknak a minimálbér szintjén történő befizetését bevezető rendelkezés újragondolására›› vonatkozó kérdésben a Pénzügyminisztérium nyilatkozzon” – áll a miniszteri válaszban.

A Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete áprilisban beadványt juttatott el a Pénzügyminisztériumhoz is, de, bár azóta mintegy két hónap telt el, választ nem kapott, így ez esetben is parlamenti érdekvédelmi szervezetünk segítségével, interpelláció útján remélünk valamilyen választ, remélhetőleg a mostaninál sokkal kedvezőbbet.

A két minisztériumhoz eljuttatott beadványunkban az illetékesek segítségét és támogatását kértük a 2017/79-es és 2018/3-as számú sürgősségi kormányrendelet, valamint a 2017/4-es számú kormányrendelet bizonyos előírásainak újragondolása érdekében, mely rendeletekkel a kormány gyakorlatilag arra kötelezte a cégeket, hogy részmunkaidős alkalmazottjaik után fizessék ki azok teljes munkaidőre, minimálbérre számított szociális és egészségügyi járulékait.

Kérésünk indoklásaként arra hívtuk fel a figyelmet, hogy napilapjaink terjesztésére – az újságnak az előfizetőhöz való eljuttatására – kiadóink vagy saját terjesztőhálózatot működtetnek, vagy pedig lapterjesztő magánvállalatokkal dolgoznak össze, de mindkét esetben a foglalkoztatottak részmunkaidősek, hiszen csak így biztosítható, hogy az újság – mint ahogyan azt az újságolvasók igénylik – a városokban a többezer előfizetőhöz már a reggeli órákban eljusson. Vidéken pedig, ahol egy-egy településen alig 20–40 újság házhoz szállításáról van szó, egyszerűen értelmetlen 8 órára alkalmazni egy-egy kihordót. Másfelől, amennyiben a lapterjesztő részmunkaidővel dolgozik – és esetekben akár mintegy 50–100 személyről van szó –, de alkalmazója a minimálbér után köteles fizetni a különféle járulékokat, az olyan anyagi terhet ró a munkaadóra – legyen az terjesztőhálózattal rendelkező kiadóvállalat vagy csupán a nyomtatott sajtótermékek előfizetőkhöz való kézbesítésével foglalkozó cég –, amely a csődhöz, közvetve a romániai (magyar nyelvű) írott sajtó eltűnéséhez vezethet, hiszen példányszámunk több mint 80%-át terjesztjük előfizetéses alapon.

A Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete – amelynek tagjai a Bihari Napló (Nagyvárad), Hargita Népe (Csíkszereda), Háromszék (Sepsiszentgyörgy), Népújság (Marosvásárhely), Nyugati Jelen (Arad), Szabadság (Kolozsvár), Szatmári Friss Újság (Szatmárnémeti) napilapok kiadói – továbbra is tudatában van annak, hogy a 2017/79-es és 2018/3-as számú sürgősségi kormányrendelet, valamint a 2017/4-es számú kormányrendelet célja a feketemunka, illetve a „szürkemunka” felszámolása, mely célokkal teljesen egyetértünk, és amelyeket mi is szorgalmazunk kiadványainkban, de úgy gondoljuk, hogy az illetékes állami intézményeknek ki kell dolgozniuk egy olya szabályozást, amely megfelelő megoldást nyújtana mindazon tevékenységekre, amelyek esetében részben vagy teljes egészében szükséges a részmunkaidős foglalkoztatás.

Balázs Bence

az egyesület elnöke

Kolozsvár, 2018. június 19.

Tagjaink

H-Press Kft. – Háromszék
http://www.3szek.ro

Hargita Népe Kft. – Hargita Népe
http://www.hhrf.org/hargitanepe

Impress Kft. – Népújság
http://www.e-nepujsag.ro

Inform Media Kft. – Bihari Napló
http://digital.biharinaplo.ro

Inform Media Kft. – Szatmári Friss Újság
http://digital.frissujsag.ro

Occident Media Kft. – Nyugati Jelen
http://www.nyugatijelen.com

Szabadság Kft. – Szabadság
http://www.szabadsag.ro

Elérhetőségeink

Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete

Levélcím: 400009 Cluj Napoca, str. Napoca, nr. 16., jud. Cluj, România (Editura Szabadság)

Tel.: +40-264/596408, +40-264/596621

Fax: +40-264/596408, +40-264/597206

Web: http://www.lapkiadok.ro

E-mail: lapkiadok@gmail.com

Weblap.ro - Professzionális weblapkészítés HHRF - Magyar Emberi Jogok Alapítvány Romániai Magyar Linktár - erdélyi, romániai honlapok Transindex - Erdélyi netkatalógus